Започват проверки на площадките за търговия с черни и цветни метали в София, съобщават от Столичната община. Инспекциите ще обхванат дейността на фирмите за второто тримесечие на календарната година, а комисията ще извършва проверки на място на площадките и по документи.

Имуществената санкция  за търговия с черни и цветни метали без издаден лиценз от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е в размер от 30 000 до 100 000 лева. При установени повторни нарушения от едноличен търговец или юридическо

лице, което извършва търговска дейност с отпадъци от черни и цветниметали без необходимите документи, се налагат имуществени санкции, съответно, от 60 000 до 200  000 и от 4 000 до 12 000 лева.

От общината допълват, че ще се проверява дали търговците:

- Държат на разположение нотариално заверено копие от лиценза за търговия с отпадъци от черни и цветни метали, в което да е записан точният адрес на съответната площадка;

- Водят коректно регистър за покупките и вноса на отпадъци от черни и цветни метали;

- Попълват своевременно регистъра за продажбите и износа на отпадъци от черни и цветни метали.

Регистрите трябва да са прошнуровани и подпечатани от кмета на района по местонахождение на площадката, припомнят още от общината.

За установените нарушения и в зависимост от тяхната тежест инспекторите могат да правят предписания, както и да  съставят актове за установяване на административно нарушение.

За вписани неверни данни в регистрите за покупките и вноса и за продажбите и износа на отпадъци от черни и цветни метали или за непопълнена информация в съответния регистър след извършване на сделка, имуществената санкция е в размер от 2 000 до 6 000 лева.