Общините да могат самостоятелно да управляват концесиите на минералните води, предвиждат промени в закона за концесиите, които депутатите одобриха на първо четене. Те са внесени от Любен Татарски от ГЕРБ. По време на дискусията Николай Пехливанов от „Атака“ поиска да се приеме цялостна концепция за управление на този ресурс.

По думите на Пехливанов минералната вода и национално богатство и не напразно е публична държавна собственост. „Не мога да разбера защо продължава това национално богатство да се пилее и защо се правим, че то не съществува“, попита той.

Минералната вода се ползва още от римско време, в България има над 4000 минерални водоизточника и също така българската минерална вода е с най-голямо разнообразие на своите съставки, обясни Пехливанов. Според него това е огромен потенциал за развитие на цяла индустрия, която ще даде на България възможност да стане уникална сама по себе си.
„Какво се прави в момента? Дава се възможност на общините да управляват ресурси на минерална вода, без да имаме ясна национална концепция как и по какъв начин да управляваме този ресурс“, коментира депутатът от Атака.

Депутатът от ГЕРБ Любен Татарски подкрепи Пехливанов, че трябва да има стратегия и сигурност и допълни, че такава стратегия в момента се изготвя в екоминистерството за цялостното използване на водите, не само на минералните. „Но никак не съм съгласен, че общините не можели да използват този ресурс или по-лошо биха го използвали отколкото досега от държавата“, коментира Татарски. Бившият кмет на Разлог обясни, че всяка община има общински план за развитие, а освен това има регионални и областни планове за развитие и всичко това по думите му дава насока за развитие на всички ресурси.