Общинска банка АД отвори сметка в Китайска валута. Сметката в китайски ренминби бе открита в Хонконг, в местния клон на банка UniCredit.

 

„Взехме това решение, защото искаме да развиваме Общинска банка като модерна и пазарно ориентирана банка. В момента Китай е световна икономическа сила. Водещите международни банки генерират огромна част от приходите и печалбите си от китайския пазар. По данни на Европейския парламент Китай е вторият търговски партньор на ЕС и износът на китайски стоки към европейския пазар се е увеличил с 39.5% през периода 2009—2010 г. Това е причината водещите европейски финансови институции от години да имат сметки в юани, а през последната година и много банки от Източна Европа също откриват сметки в китайската валута. Общинска банка АД е сред първите български банки, която открива сметка в юани. Вече имаме клиенти, които ползват услугата”, счита Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка АД.

 

Сметката на Общинска банка в китайска валута служи за разплащания и търговски операции. Предимствата й са сигурното, бързо и удобно опериране с юани. Тя е добра възможност както за азиатски инвеститори с интереси към България, така и за български фирми, търгуващи с Китай. В България разплащанията и операциите от родни инвеститори или китайски граждани  се извършват през чужди кореспондентски банки предимно в долари. Тази процедура доста оскъпява преводите с добавянето на различните такси и комисиони.

 

Китай е най-големият търговски партньор на Република България в Азия. През 2011 г. двустранният стокообмен между държавите има ръст от 48.5% спрямо 2010 г. и достига рекордните 1.35 млрд. долара. От тях българския износ е за 403 млн. долара, а вносът от Китайската народна република достига 943 млн. долара.

 

По данни на БНБ през 2011 г. преките инвестиции на Китай в България са близо 70 млн. долара. През идните години в България се очакват още китайски инвестиции, като вложенията ще са във възобновяеми енергийни източници, телекомуникации, автомобилостроене, земеделие. В българо-китайската търговско-промишлена камара членуват 70 фирми, които са или изцяло държавни китайски концерни, или предимно частни български предприятия.