Обща европейска правна рамка за продажбата на стоки и услуги може да доведе до бум на трансграничната търговия, съобщиха от Европейската комисия.

Ако бъде прието, предложението ще даде възможност на потребителите да избират стоки и услуги от цяла общност, а пред търговците няма да има бариери от национален характер.

71% от европейските предприятия посочват, че ако могат да избират, те биха използвали единно европейско договорно право за всички продажби на потребители от други страни на ЕС, сочи проучване, цитирано от Европейската комисия.

Към момента предприятията трябва да спазват различни правила във всяка от 27-те страни-членки на съюза, това води до допълнителни разходи и загуба на конкуретноспособност.

Общото право ще стимулира малките и средни предприятия да търгуват извън границите на собствената си държава, като към момента пропуснатите ползи са в размер на около 26 млрд. евро годишно.

Още по-важни са предимствата за потребителите: те ще получат наистина свободен избор и ще бъдат защитени, в случай, че са закупили дефектен продукт от друга държава-членка на единния пазар.

Освен това ще имат по-голям избор и съответно възможност да изберат най-добрата за тях цена. 44 % от хората казват, че се въздържат от трансгранични покупки, защото не се чувстват сигурни в правата си и в качеството на продуктите.

Предложението на Комисията трябва да бъде одобрено от държавите-членки на ЕС и от Европейския парламент.