Параметрите на Бюджет 2012 г. бяха изместени при дебатите по закона от настояването на част от политическите сили в залата да присъства финансовият министър Симеон Дянков.

Първоначално депутатът от Коалиция за България Михаил Миков поиска Дянков да бъде извикан в залата, а по-късно депутатът от Атака Павел Шопов настоя заседанието да бъде спряно, докато не пристигне поне финансовият министър.

В началото на дебатите единственият министър в залата беше образователният Сергей Игнатов, а час по-късно Симеон Дянков и други министри дойдоха да слушат дебатите.

Игнатов защити колегите си пред депутатите, изтъквайи, че правителството на ГЕРБ трета година управлява успешно страната в условията на задълбочаваща се криза в еврозоната и света. Въпреки това, разходите за функция образование са увеличени със 171 млн. лв. Не бюджетът е виновен, а политиците, които внушават сред хората чувство за безпомощност, коментира министърът.

Чуйте част от атмосферата в залата в прикачения звуков файл. Репортажът е на парламентарния екип на Дарик.

Приходите в Бюджет 2012 г. са малко, защото управляващите искат да купят предстоящите парламентарни избори. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев от парламентарната трибуна. Станишев определи бюджета като „разкош за управляващите и близки до тях фирми“.

В началото на парламентарния ден министър Симеон Дянков представи бюджета си за догодина, с акцента, че предвид очакваното забавяне на износа той е по-консервативен.