След двуседмично отлагане днес в ДКЕВР ще бъде обсъдено отнемането на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про”. Това става ясно от съобщение на сайта на регулатора, публикувано късно в петък. 

Първоначално то трябваше да се случи на 7 април, но заради допълнителни доказателства, които НЕК предостави на регулатора по спора си с трите ЕРП-та, то беше отложено. В средата на седмицата от ЕВН поискаха отлагане на заседанието, за да се запознаят с новите материали, но очевидно то няма да бъде уважено. 

Регулаторът започна процедурата по отнемане на лицензиите, след като ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про” отказаха да възстановят сумата от 348 млн. лв., които си прихванаха от сметките на тока и не преведоха на НЕК. Най-много – над 216 млн. лв. от тази сума, се пада на ЕВН. Трите ЕРП-та обясняват, че са направили прихващания, защото НЕК им дължи пари за зелен ток. Проблемът дойде, след като през септември 2012 г. 

ДКЕВР въведе нов начин на плащане на зеления ток. А именно - на ВЕИ, присъединени към мрежата средно напрежение, започнаха да плащат ЕРП-тата, които после трябваше да си получат парите от НЕК. После съдът отмени този механизъм и това послужи на ЧЕЗ и „Енерго-Про” да започнат да прихващат, ЕВН бяха започнали преди това. 

Според ДКЕВР прихващанията са незаконни. Първо, защото НЕК не ги приема. И второ, защото ЕРП-тата трябва да си получат парите, като ги заявят пред регулатора. Стигна се дотам, че НЕК сезира за проблема и главния прокурор.