Въвеждането на 2% данък върху застрахователните премии ще обсъдят депутатите от бюджетната комисия. Това е изцяло нов налог, който не променя начина на облагане на застрахователния бранш според Закона за корпоративното подоходно облагане. Предложението е новият данък да влезе в сила от 1 септември.

Облагането на застрахователните премии по новия закон ще става с косвен данък – т.е. той ще бъде понесен от потребителите, а не от представителите на бизнеса.

Още преди официалното внасяне на законопроекта в парламента от застрахователния бранш коментираха, че полиците ще поскъпнат с около два процента заради новия налог. Като цяло обаче той е доста по-приемлив за бранша от първоначалните идеи на кабинета да промени корпоративното облагане на застрахователите и те да дължат данъци върху премиите, а не върху печалбите си.

Според проектозакона – новият данък трябва да бъде записан на отделен ред в застрахователните договори. Ако полиците се плащат на части, данъчната основа е само върху получената от компанията сума. От налога ще бъде освободено презастраховането.