Министерството на икономиката, енергетиката и туризма очаква ръст между 5 и 10 процента на туристите у нас през зимния сезон.

Такава е прогнозата и за летните месеци, съобщи министър Трайчо Трайков след откриването на 28-мата международна туристическа борса "Ваканция и СПА-експо 2011". Това е най-голямото изложение, което се организира у нас и представя около 300 участници от целия свят.

Близо триста участници ще се представят в тазгодишното издание на изложението. Сред тях туроператори и пътнически агенции, хотели, курортни комплекси и СПА центрове. Интерес са заявили 50 чужди изложители от 17 държави. Участниците са по-малко, отколкото през миналата година, но разликата не е голяма, коментираха организаторите и съобщиха, че кризата в туризма вече е преодоляна.

По традиция за посетителите от най-голям интерес са офертите за ранните записвания за предстоящия сезон с възможни отстъпки дори до 20 на сто, твърдят агентите. Тези традиционни отстъпки вече и вървят в пространството между 10,15, може би до 20 процента.

Новите участници на борсата са от Сърбия, Индия, Израел, Венецуела, Испания и Швейцария. В съпътстващата програма на изложението са включени дискусии по актуални теми, а в петък министерството на икономиката ще предложи за обсъждане новия проектозакон за туризма.