Европейската комисия ще обяви Междинните доклади по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Февруарските доклади дават техническа оценка на напредъка на двете страни в областта на правосъдието и вътрешния ред през последните шест месеца в отговор на препоръките, направени от Брюксел през юли 2011 г.

Очакванията са, че документът за страната ни ще бъде по-скоро критичен.

Очакванията за неблагоприятни оценки в доклада на ЕК са на фона на настояването на Холандия за реален напредък на България и Румъния в борбата с корупцията и организираната престъпност. Тема, която Хага обвързва с реалното присъединяване на двете държави към шенгенското пространство. Холандия подчерта, че очаква два положителни мониторингови доклада, за да каже „да" на членството на България и Румъния в Шенген.

Очаква се докладите да бъдат обявени в 11.30 часа българско време. Според неофициалната информация за черновата на докладите, Брюксел ще констатира отново слабости в правната ни система, както и в разследването на корупцията и борбата срещу престъпността.

Очаква се в документа да бъдат отбелязани и проблеми, свързани с висшите съдебни назначения, както и липсата на развитие по важни дела, свързани с организираната престъпност.

Вероятно ЕК ще обърне отново внимание и на нуждата от по-ефективно законодателство за конфискуване на незаконно придобито имущество.

За първи път в подобен доклад ще бъдат споменати и практиките, довели до съмнения за изборни измами на последния президентски и местен вот в България.