Трета поредна година на възходящо движение на фондовите пазари ще е 2011-та, се посочва в прогноза на УД Карол Капитал Мениджмънт.

Развиващите се пазари от Азия, Латинска Америка и Източна Европа ще продължат да са доминиращи над развитите пазари от Западна Европа и САЩ, като показват значително по-високи ръстове в стойността на техните индекси.

Периодът ще приключи с ръст между 15-20% на индексите в Западна Европа и САЩ и с над 60-70% ръст на фондовите борси в някои от развиващите се държави, смята Катерина Атанасова, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт.

Според управляващото дружество тенденцията на засилване на интереса към рисковите инвестиции и намалявяне на интереса към инструментите с фиксирана доходност ще продължи, като фактори за това ще бъдат покачването на основните лихвени проценти и нарастващата инфлация.

Поради това, че текущо акциите са силно надценени, експертите на ККМ не изключват обаче негативна корекция през първото тримесечие на 2011 г. и предвиждат силната волатилност на пазарите през годината да се запази.

Световната икономическа криза

Според Световната търговска организация световният търговски оборот е нарастнал със значителни темпове през 2010 г., което е много добър знак за възстановяването на икономиката. Опасенията от рецесия с двойно дъно вече не стоят на преден план, смятат от Карол.

С изключение на някои европейски държави в рисково положение при повечето страни са налице признаци на възстановяване и подобряване на макро показателите. Портфейлните мениджъри на ККМ предвиждат подобряващи се финансови резултати на компаниите, както и засилващ се ръст на приходите от продажби и печалбите.

Развиващи се пазари в Азия и Латинска Америка

Държавите от развиваща се Азия и Латинска Америка са на върха на класацията по ръст на БВП в световен мащаб. Фаворитите за растеж, според Управляващото дружество на Карол са Китай, Индия, Бразилия, както и по-малките пазари от тези региони Чили, Перу, Тайланд, Малайзия и Индонезия.

Източна Европа

На капиталовия пазар в Източна Европа фаворитите на Карол Капитал Мениджмънт продължават да бъдат Русия, Украйна, Полша и Турция. Управляващото дружество вижда сериозни основания за ръст и на по-малките и неликвидни пазари от региона – Сърбия, Хърватия и България.

Анализът на Карол към момента показва, че средносрочната картина по-скоро предполага увеличаване на оборотите на БФБ и сериозен ръст на SOFIX през годината, макар текущата летаргия по никакъв начин да не подкрепя такава позитивна прогноза. Ясен сигнал, че трендът на БФБ наистина се е сменил, ще има при ръст над 400 пункта при индекса SOFIX, твърдят анализаторите.

През 2011 г. Карол очаква допълнително активизиране на сегмента на първични публични предлагания. В Полша през 2011 г. се планира листването на банката Bank Gospodarki Zywnosciowej SA, както и на компанията за добив на въглища Jastrzebska Spolka Weglowa SA.

Румънското правителство също планира финансиране на бюджетния дефицит на страната чрез продажбата на държавни дялове през борсата, като се спряга и името на водещия производител на газ Romgaz, както и на енергийни компании. През 2011 г. се очаква и доста руски компании да придобият публичен статут, като голяма част от тях планират листване в Лондон.

Суровини

Енергийните ресурси ще изненадат със солидно покачване в цените, смятат експертите на Карол Капитал Мениджмънт. Силно движение, обосновано от подценеността до този момент на ресурса, ще има при природния газ. При петрола покачването ще е по-умерено.

Въпреки позитивизма при цените на ценните метали, би трябвало да се има предвид възможността от краткосрочна корекция при ценните метали през идните месеци. Текущо и златото, и среброто са надценени и технически индикаторите им подсказват за предстояща корекция. Въпреки това може да се очаква в края на 2011 г. цената на златото да достигне нивото от $ 1 700 за унция.

Цените на селскостопанските ресурси качиха много през изминалата 2010 г., но все още са много далеч от  върховете си от 2008 г. Непрекъснато нарастващото потребление в развиващите се страни, както и ограничените обработваеми площи са в подкрепа на повишаването на цените на тези ресурси. Въпреки силния фундамент обаче, инвеститорите винаги трябва да са подготвени и да отчитат висока волатилност в цените на тези суровини, предупреждават експертите на Карол.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!