Предварителните оценки за преките чужди инвестиции през тази година са те да достигнат над 2 млрд. евро. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в Народното събрание. По думите му очакванията са умерено оптимистични - за известно възстановяване на инвестициите.

Премиерът сподели, че не е привърженик на целенасочените мерки по отношение на преките чуждестранни инвестиции, а на комплексните. Той даде пример с поправката на нормативната база в посока на по-ефективна конкуренция, антимонополното законодателство, ускоряването на разплащането с бизнеса, връщането в срок на ДДС.

„Специално за преките чуждестранни инвестиции съм заявявал, че имаме готовност да подкрепяме и конкретно чрез смекчаване на административните процедури всеки по-голям инвестиционен проект", подчерта министър-председателят.

Той напомни за негативните тенденции през последните години – докато през 2008 г. преките чуждестранни инвестиции са били около 8 млрд. евро, през миналата година те слязоха под 2 млрд. евро.

Премиерът прогнозира, че тенденцията ще запази своята инертност още известен период, който обикновено е между шест месеца и една година.

След това може да очакваме, че смяната на икономическата обстановка и на бизнес климата в България ще намери израз и в инвестиционните намерения на по- малки или по- големи местни или външни компании, каза Орешарски.