От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) очакват поевтиняване на природния газ за годината с повече от 30 на сто, а за следващото тримесечие с над 13 на сто. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти след открито заседание на регулатора.

„На мнение съм, че природният газ ще поевтинее за годината с повече от 30 на сто“, съобщи той. По думите му предварителните разчети на „Булгаргаз“ показват, че цената на природния газ би трябвало за следващото тримесечие да бъде с 13,65 на сто по-ниска.

Той допълни, че КЕВР коректно ще изпълни задълженията си и след получаване на окончателно ценово предложение на “Булгаргаз“ за цената на природния газ за последното тримесечие на годината, ще го проучи и ще излезе с решение до 30 септември, предаде БНР.

Попитан дали ще бъде приложено правилото, при поевтиняване на газа с над 5 на сто, председателят на КЕВР коментира, че това правило не съществува.  Той допълни, че няма пряка зависимост между процента, с който се изменя цената на газа, и този, който се изменя цената на парното, и допълни, че по въпроса КЕВР ще излезе с решение.

Председаделят заяви, че на закрито заседание на КЕВР, проведено днес, комисията е одобрила подписаното на 14 август споразумение между  „Контур Глобал Марица – изток 3“ и НЕК за изменение за споразумението да влезе в сила. Така регулаторът е изпълнил ангажиментите си и към двете американски централи в комплекса „Марица-изток".