Близо два месеца след като иззе доклада за КТБ от комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, прокуратурата привлече като обвиняеми двама от одиторите на банката от "КПМГ България" - Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев. Обвинение има и за вътрешния одитор на банката - Снежанка Велева–Стефанова – ръководител на специализираната служба за вътрешен одит на КТБ.

В началото на годината комисията за публичен надзор гласува за наказание на одиторското предприятие и двамата одитори, като предложението беше да им бъдат отнети лицензите. В крайна сметка членовете й не събраха мнозинство и санкционираха одиторите и предприятието с обща глоба от 200 хил. лв., която пък "КПМГ България" обжалва в съда, пише "Капитал Daily".

Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов (прокуратурата е объркала в съобщението си фамилията на одитора и го е нарекла Хаджигенов - бел. ред.) са обвинени, че в периода от началото на 2009 г. до 20 юни 2014 г. умишлено са улеснили изпълнителните директори на КТБ Орлин Русев, Илиян Зафиров, Александър Пантелеев и Георги Христов да не положат достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество.

От това е последвало разпиляване на имуществото на КТБ и значителни щети за банката - намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Според обвинението това е довело до поставяне на банката под особен надзор и до намаляване на пазарната ѝ капитализация.

Прокуратурата приема, че в качеството си на отговорни одитори Голева и Хаджидинев са извършвали действия в нарушение на задълженията си съгласно Закона за кредитните институции и наредби на БНБ. Въпреки констатирани нарушения в дейността на банката, които са им станали известни в хода на одитните ангажименти, те не са докладвали писмено и незабавно за тях на БНБ. Освен това нарушенията през този период не са били отразени в одиторските доклади съгласно изискванията на нормативните актове.

"По този начин обвиняемите са възпрепятствали пълноценното използване на системата на пруденциален надзор на БНБ над дейността на КТБ", заключават от прокуратурата. От прессъобщението на прокуратурата не става ясно нито в какво престъпление са обвинени служителите на KPMG, нито каква е мярката им за неотклонение.