Лицензът на "KPMG България" оцеля на ръба. Един глас не е достигнал за отнемане на разрешителното на одитора на КТБ.

 

Само с глоба за конкретни одитори и самото одиторско предприятие ще се размине "KPMG България" заради одитите на КТБ, пише "Капитал Daily".

 

Няма да бъдат отнети лицензите на дружеството и на одиторите, които са заверявали отчетите на банката. Единствената санкция, която ще понесат, е глоба за одиторите и за самото предприятие.

 

Това стана ясно след гласуването за наказанието на одиторската фирма на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори. За да бъде отнет лиценз, четирима от петимата членове трябва да гласуват "за" с таен вот. В случая "за" максималната предвидена по закон санкция са гласували председателят на регулатора Ваня Донева и още двама негови членове, а двама са били против.


KPMG е разследвана за заверяването в периода от 2009 до 2013 г. на отчетите на банката, чийто лиценз беше отнет от БНБ заради капиталова дупка от 3.75 млрд. лв. Малко след затварянето на КТБ регулаторът на одиторите се самосезира.

Според доклада от разследването, което проведе регулаторът, одитите са изпълнени със съществени пропуски и несъответстия с изискванията на международните одиторски стандарти. Освен това в доклада е посочено, че при проверката са открити противоречащи си или недостатъчни одиторски доказателства, които свидетелстват за непоследователно прилагане на политиките на банката за поддържане на документацията, представляват обстоятелства, за които има основание да бъдат оценени като индикации за евентуална измама.


Със свое решение в края на 2014 г. комисията за публичен надзор прецени, че одиторът не е подхождал с нужната критичност към предоставяната му информация, предоверявал се е на вътрешния контрол в банката и не е отчитал, че одиторските процедури, които са ефективни за разкриване на грешка, може да не са ефективни за разкриването на измама, а KPMG е трябвало по-конкретно и изчерпателно да докладват обстоятелства, които удостоверяват наличието на съществени пропуски във функционирането на вътрешния контрол и индикират евентуални измами в КТБ, а освен това е трябвало по-конкретно да ги докладват на надзорните органи.