Правителството няма да сдаде властта днес, а оставка може да се очаква след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента идния вторник. Тази теза прозвуча официално вчера и от мандатоносителя БСП, и от ДПС.

Ключовото значение на сбирката на политическия елит при държавния глава изтъкна лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от „Монитор”.

„Ако на КСНС намерим воля да се обединим около разумна дата за провеждане на предсрочните парламентарни избори, вероятно с тази воля ще бъде съобразен и актът на подаване на оставка от правителството, за да настъпи очакваното успокоение”, коментира той.

След първоначалния си порив за незабавна оставка вчера лидерът на БСП Сергей Станишев също се съгласи, че това няма как да стане преди заседанието на КСНС във вторник.

Той изтъкна като причина липсата на желание за спешни избори от останалите политически сили.

Шефът на социалистите повтори тезата си, че най-отговорното отношение е вотът да бъде през юли. „Но след като няма такава политическа воля, не смятам, че тогава кабинетът трябва да бърза с оставката”, каза Станишев.

От своя страна Местан посочи, че задължителният вот няма да излекува пороците на системата