Банките ще определят бонусите на висшия си персонал по нови правила и ще трябва да оповестяват много повече данни за политиката си за сформиране на възнагражденията. 

Занапред бонусите трябва да са до размера на основното възнаграждение, като по-високи суми ще се допускат само по изключение. И в тези случаи обаче допълнителното стимулиране не може да надхвърля повече от 2 пъти постоянната заплата. 

Това става ясно от обнародвани в "Държавен вестник" промени в наредбата на БНБ за изискванията към възнагражденията в банките. Тя е една от пакет от общо 11 наредби, с които се въвеждат нормативите на европейското банково законодателство. Сред тях са наредби за капиталовите буфери на банките и за управление на рисковете. 

БНБ не публикува проекти на нормативните актове, които приема, и промените в тях се установяват постфактум, след обнародването им.

Правилата за възнагражденията в банките важат за висшия ръководен персонал, служителите с контролни функции и тези, чиято дейност е свързана с поемане на риск. И досега банките бяха длъжни да оповестяват политиката си за определянето на техните заплати, но бяха свободни сами да преценяват какво да е съотношението между заплата и допълнително стимулиране. 

Занапред бонусите ще са ограничени до 1 заплата, а по изключение, след решение с квалифицирано мнозинство, могат да стигат и до 2 заплати. Любопитна подробност е, че България не се е възползвала от дадената от ЕС възможност да определи и по-ниски максимални граници и е решила да се придържа към общия регламент. 

При взимането на решение за бонус над една заплата банките ще са длъжни да уведомяват БНБ. На свой ред институцията на Иван Искров ще анализира основанията за решението и ще предоставя информация на Европейския банков орган. Самите кредитни институции ще трябва да разкриват много по-богата информация за политиката си по възнагражденията. Задължително ще се оповестява и броят на хората, получили годишно възнаграждение над 1 милион евро.