След години на преговори Вашингтон най-после успя да постигне споразумение за Транс-тихоокеанско партньорство (TPP). В него участват 12 държави, съобщиха от американската делегация.

Споразумението създава зона за свободна търговия, която обхваща 40% от световната икономика. TPP уеднаквява правилата за сделки и инвестиции в региона до края на века.

Новината бе потвърдена и от японския премиер Шиндзо Абе. Той заяви: „Получих съобщение от министъра на икономиката Акира Амари, че е постигано съгласие на преговорите за TPP“.

Според японските медии споразумението е било постигнато сред преодоляването на редица разногласия между 12-те държави, засягащи най-вече търговията със селскостопански продукти, резервни части за автомобили и лекарства.

Преговорите за създаването на TPP започнаха през 2005 година. Планираше се те да завършат през 2012 година с подписването на основополагащ договор.

Първоначално в преговорния процес участваха Чили, Нова Зеландия, Бруней и Сингапур. Впоследствие, през 2008 г. в преговорите се включиха Австралия, Виетнам, Канада, Малайзия, Перу и САЩ. Последни се присъединиха Мексико и Япония.

Договорът дава само основната рамка, в която с по-нататъшни преговори трябва да бъдат постигнати множество конкретни споразумения.

Например, предвижда се клауза, забраняваща намаляване на курса на националните валути за постигането на конкурентни търговски предимства.

Постигнатата сделка е голяма победа за президента на САЩ Барак Обама. "Това партньорство създава равнопоставеност за нашите земеделски производители, животновъди и производители чрез премахване на повече от 18 000 данъчни режима в различните страни, купуващи американските продукти", коментира Обама.

По думите му споразумението налага "най-силните ангажименти в областта на труда и околната среда в историята и тези ангажименти са изпълними", за разлика от заложените в много от останалите търговски договори.

TPP е открито предизвикателство към нарастващата роля на Китай в Тихоокеанския регион. Пекин беше формално поканен да се присъедини към преговорния процес, но за целта трябваше да либерализира напълно финансовия си сектор и други области. Нещо напълно нереалистично към момента.

Последния кръг от преговорите в Атланта, започна в сряда, като ключов беше въпросът - колко дълго след сключването на споразумението трябва да се допуска монопол при биотехнологичните лекарства от следващо поколение.

През цялото време, от 2008 г. насам, покрай официалните преговори се провеждаха закрити за външни лица лобистки срещи, на които се взимаха много от истинските решения, често под натиска на големите американски корпорации.

Така, въпреки въодушевените думи на Барак Обама, споразумението реално въвежда само минимални стандарти по въпроси като правата на работниците и опазването на околната среда.

Също така 12-те държави, договорили TPP, приемат, че споровете между правителствата и чуждестранните инвеститори ще се решават от арбитражи, извън националните съдилища. /Nikkei, Reuters, CNN/