Предчувствие на борсов спекулант отключи достъпа до нефт за 1.5 трилиона долара в САЩ. 

Геологът на Texaco Робърт Райън дори не е подозирал, че ще промени енергийното бъдеще на Мексиканския залив, когато дава зелена светлина за нови дълбоководни сондажи в района. 

Проектът, известен като BAHA, е стартиран през 1996 г. от Texaco и неговите партньори Royal Dutch Shell, Amoco и Mobil. Те правят повторно проучване на изчерпано находище в търсене на нефтени пясъци. Вместо това откриват едни от най-големите дълбоководни запаси на петрол с света. 

Серия от нови проучвания показват, че Мексиканският залив може да се превърне в мястото с най-бърз ръст на добивите на нефт. 

Инженерни иновации в сеизмологията позволиха да бъдат изследвани милиони квадратни километри от морското дъно на дълбочина повече от 3000 метра, където температурите са достатъчно високи, за да накарат водата да заври, ако не беше убийственото налягане от няколко тона на всеки квадратен сантиметър. 

Изследователите очакват да достигнат до 15 млрд. барела използваем петрол, образуван през Терциера, след измирането на динозаврите. 

Докато повечето шистови находища в САЩ вече са изследвани и отбелязани на картите, Мексиканският залив все още крие много неизвестни. Според правителствените очаквания под водите му вероятно има 48 млрд. барела суров петрол, в сравнение с 13 млрд. барела в находищата на сушата в САЩ. 

Инвестиционният интерес към региона расте. В него вече оперират 42 сондажни платформи, във води с дълбочина над 300 метра или с 35% повече, отколкото преди 4 години. А до 2015 г. се очаква броят им да надхвърли 60, пише Bloomberg.