Почти средата на септември и подготовката за първия учебен ден вече е в разгара си. Оживлението покрай 17-и септември (когато се дава тазгодишния старт на учебната година) не усетиха само в книжарниците и веригите, предлагащи такъв тип консумативи, но и в магазините за техника. Оказва се, че лаптопите и таблети присъстват все по-често в ученическите раници.

Определено се наблюдава увеличено търсене на преносими компютри и таблети, а също и на телефони, особено смартфони, коментира Йордан Вакъвчиев, управител на „Технополис" в ж.к. „Младост". Официални данни с колко се увеличават продажбите на такъв тип техника все още няма, но със сигурност има сезонно раздвижване на пазара.

За това спомагат и по-ниските, в сравнение, с миналогодишните цени на този тип стоки, което ги прави по-достъпни за родителите.

"Ако преди най-евтиният таблет струваше над 1000 лева, сега между 300 и 700 лева има поне 10 предложения", обясни Вакъвчиев. По думите му цените при лаптопите спрямо миналата есен също са паднали осезаемо и в момента сравнително добро устройство може спокойно да се намери за 700 до 1000 лева.

Дали таблетът става по-предпочитан от учениците пред лаптопа, не може да се твърди. От една страна той покрива основните желания на тийнейджърите - wi-fi, лесно ползване на интернет и социални мрежи. От друга - той дава само едно мултимедийно забавление, което не може да замени възможностите на преносимия компютър, който позволява младежите да вършат с него и по-сложни задачи, отчитат специалистите.

"Това, което прави впечатление при избора е, че определено клиентите не се спират на най-евтиното на пазара, а най-оптималното", отбеляза Вакъвчиев. Когато започне сравнението на показателите като процесор, батерия, операционна система, функции и т.н., клиентите са по-склонни да дадат 30-40% повече, но да купят нещо, което по-дълго време ще бъде актуално, обясни той.

В битката за клиенти веригите и големите магазини вече обявиха промоции, насочени към учениците.

От 600-700 лева за преносим компютър и 850 лева за таблет започват специалните предложения за този период на "Техномаркет". Консултантите обясняват, че когато става въпрос за избор на такъв продукт, родителите поставят условия не само към техническите му характеристики. Предвид това, че ще бъде ползван от дете, той трябва да е лек и с по-малък размер. Удобството на клавиатурата също е от значение, а добре ще е и тя да е водоустойчива.

Ученици и студенти оживиха и продажбите на онлайн магазините за компютри и компютърни устройства. И там вече промоциите, насочени към първия учебен ден, са налице, а цените в повечето случаи са значително по-ниски.

Иначе, тази година средно около 250 лева излиза подготовката за един ученик. В сумата влизат най-необходимите пособия и някои нови попълнения в гардероба.  По-малка е тя за родителите на деца в долните класове, където учебниците са безплатни.

Раница е задължителната покупка за първолаците, а и не само. Минимумът при нея е 15 лева, като разбира се по-качествените варианти са в пъти по-скъпи - до 70-80 лева. Тетрадки, химикали, моливи, несесер, боички и т.н. струват на родителите най-малко 30 лева.

Задължителна част от подготовката е и спортният екип и маратонките за часовете по физическо възпитание. Тук цената варира от 30  до 100 лева в зависимост от изискванията и възможностите.

Още поне 100 лева трябва да си приготвят родителите на деца в по-горните класове, тъй като учебниците след 8-и клас не се поемат от държавата. В сумата не влизат обаче помощната литература и помагала, които всеки един учител изисква.