Олимпийските игри превръщат Централен Лондон в "град призрак", тъй като посетителите, които обикновено се тълпят в магазините, хотелите и театрите на британската столица, стоят настрана, съобщава британският в. "Файненшъл таймс". Тази тенденция поражда съмнения в очакванията за краткосрочния икономически стимул, предоставен от игрите.

Игрите са привлекли в Лондон 100 000 чуждестранни посетители, което е повече спрямо предишните олимпийски игри. Това обаче е и много по-малко от 300 000-те чуждестранни туристи (според оценки на експерти), които могат да се очакват през обикновена година. Театрите са сред секторите, които страдат най-силно от по-празните улици, пише БТА.

Силно намаляване на посетителите отчитат и най-добрите музеи в Лондон - специалисти посочват, че през последните две седмици броят на закупените билети се е понижил с 30-35 процента.

Загуби понасят и хотелите, които заради по-слабото търсене са понижили цените с около 25 процента за периода на олимпиадата.

Според данни на медиите само в един район печалбите на собствениците на развлекателни заведения нарастват според очакванията - източната част на Лондон, където е Олимпийският парк.

През първите три дни олимпиадата е била наблюдавана от общо 2,1 милиона зрители, посочиха организаторите, цитирани от Асошиейтед прес. Не бяха посочени данни за посещаемостта на състезанията по отделните спортове.