Банките да бъдат по-социално отговорни и да проявяват „човещина" при събирането на вземанията си от длъжници в затруднено положение. За това призова омбудсманът Константин Пенчев в писмо до Асоциацията на банките.

Пенчев цитира редица жалби до него, в които „банките предприемат действия за събиране на вземанията си, като принудителното изпълнение се насочва към несеквестируемите вещи и доходи на длъжниците, в това число и спрямо получаваните от тях социални помощи и единствени жилища".

Според Константин Пенчев нарастващият брой оплаквания буди тревога и банките трябва да потърсят по-гъвкави и справедливи механизми за събиране на вземанията си, като се съобразят с тежката икономическа ситуация в страната.

Вероятно споделяте убеждението ми, че при тежкото икономическо положение в страната, непрекъснато нарастващата безработица и социално напрежение трябва да се увеличат проявите на социална отговорност, да се показва повече човещина, като се подхожда индивидуално към всеки случай, тъй като в кризата има драматични ситуации", категоричен е Константин Пенчев.