С над 101 млн. лева се е увеличил обемът на проблемните кредити на предприятията само през месец май – показва актуалната кредитна статистика на БНБ. Като проблемни към края на май са класифицирани 4.789 млрд. лв. фирмени кредити. С изключване на овърдрафта, проблемният дял възлиза на 20.85%.

 

Припомняме, през април проблемните фирмени кредити бяха 20.5%, а през март – 20.3%. Тоест налице е продължаваща тенденция, която не показва признаци на забавяне. Настоящият обем на проблемните кредити, не само фирмени, е рекорден за нашата финансова система.

 

Общо проблемните кредити в българската банкова система към края на май възлизат на 7.914 млрд. лв. Месец по-рано те бяха 7.73 млрд. лв. А година по-рано 5.668 млрд., тоест прирастът на проблемните кредити през май на годишна база е над 36%.

 

Започналото през септември миналата година разследване от DarikFinance.bg събра коментарите на водещи наши финансови експерти относно проблема „проблемни кредити“. Почти единодушно, възгледът им беше, че проблемните кредити не застрашават финансовата ни система.

 

DarikFinance.bg с радост се съгласи, но отбеляза, че сами по себе си в подобен мащаб проблемните кредити няма как да не са икономически проблем: те потискат консумацията, правят банките още по-консервативни, а заедно с това говорят за ниската кредитна култура на родните фирми. Тоест те може и да не застрашават финансовата стабилност, но са като прът в колелото на икономическото възстановяване.

 

Само през май проблемните потребителски кредити възлизат на 1.39 млрд. лв., увеличавайки се с 33 млн. лева за един месец. Проблемните ипотеки достигат 1.526 млрд. лв., увеличавайки се за месеца с 39 млн. лв.

 

Така общият дял на проблемните кредити в нашата финансова система достигна 19.7%, като месец по-рано този процент беше 19.33%.