Макар и добре разработени, възможностите за малкия и среден бизнес да реализира проекти по ОП „Конкурентоспобност", останаха само на хартия. Това заяви за Дарик Петър Стоянов, председател на асоциацията на малките и средни предприятия и управител на Института за управление на програми и проекти.

Стоянов бе категоричен, че инструментът JEREMIE е бил добре структуриран, но никога не е влязъл в действие по същина. Стоянов прогнозира продължаващи фалити на малките и средни предприятия и все по-труден достъп до кредитиране.

„В края на 2008 година се заговори за фонд JEREMIE към министерството на икономиката, което започна да го прилага по ОП „Конкурентоспособност" и впоследствие през 2009 година се подписа споразумение по фонд JEREMIE. Този фонд до ден днешен не работи. 200 млн. се прехвърлиха от единия джоб и се отчетоха като реализирани по оперативната програма от министъра на еврофондовете Томислав Дончев, но на практика нито едно евро не е отишло в сметките на микропредприятията, малките и средните предприятия", каза експертът.

По думите му това е така, защото „бюрократичната машина и преструктурирането на фонд JEREMIE от гаранционен инструмент се е превърнал по-скоро в инструмент за капиталово финансиране на фондови институции".

„Най-вече парите отидоха в банките. А в банките те си имат строги правила, по които ги отпускат. Поради тази причина в тази си част финансовата стабилност на едно микропредприятие не може да бъде подсигурено без този фонд", коментира специалистът.

Цялото интервю с Петър Стоянов можете да чуете в „Дарик кафе" на 12 януари, четвъртък.