Всички служители на Агенцията по вписванията са мобилизирани за приемането и обработката на годишните финансови отчети, съобщи за Дарик изпълнителният й директор Анастас Георгиев. Огромни опашки се извиха пред ведомството, тъй като днес изтича срокът, в който търговците трябва да подадат отчетите си за миналата година, като в противен случай ги грози санкция между 2 000 и 3 000 лева. Георгиев съобщи, че само за вчера са обработени 27 000 отчета, което е със 7000 повече от отчетите, обработени през целия месец май. Ето какво каза Георгиев:

Системата в момента е подложена на дивашка и яростна експлоатация. Тя просто е подложена на изключително голям натиск както от външните потребители, така и от вътрешните потребители за системата. Тя работи нормално в условия, при които се подават дневно 1400-1800, 2000 може би до 6000 заявления на ден. В момента натискът върху системата е до десетина пъти по-голям отколкото е нормалният й капацитет за работа.

Ако се стигне до подаване на документи на гише, колко време отнема обработката на документите и оттам ли идва забавянето?

Проблемите идват най-напред от това, че в действителност хората са изключително много, които носят документите си в последните дни и втори път някои от търговците идват без да са платили държавна такса, което образува една втора опашка пред гишетата на агенцията – такива хора, които желаят пък да внесат таксата си и едва тогава да подадат документите. Тоест два разнопосочни процеса се събират в едно, всичко това води до образуването на тези големи опашки.