Да паднат търговските бариери между Съединените Американски Щати и страните от Европейския съюз. За това представители на двата лагера ще влязат в стратегически преговори през юни месец тази година. Президентът на САЩ Барак Обама призова за сключване на такова споразумение, което той нарича "трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство".

 

В момента стокообменът между САЩ и 27-те страни-членки на Европейския съюз възлиза на на $ 600 млрд. годишно, по данни на агенция Ройтерс. Секторът на услугите, добавя още $ 1.2 млрд.

 

Американски компании са инвестирали около $ 1.9 млрд. в производство, дистрибуция и други операции в Европа, което е значително повече, отколкото в Китай или където и да е другаде по света. Европейски компании пък са инвестирали $ 1.6 млрд. в САЩ.

 

Това е доказателство за силните търговски връзки между САЩ и ЕС, които обаче са заплашени от слабия растеж на икономиките от двете страни на Атлантическия океан и от конкуренцията на Китай и останалите развиващи се страни.

 

В момента повечето тарифи между двата блока са ниски, но при сваляне и на регулационните бариери се очаква да настъпи значително раздвижване в някои сектори като например селското стопанство и химическата промишленост. За Европа това означава големи компромиси.

 

За да е свободна търговията между САЩ и Европа наложените в момента рестрикции над генномодифицирани култури, месото, обработеното с химикали за изтребване на патогенна флола и месото от животни, изхранвани с хормони, стимулиращи растежа, трябва да бъдат премахнати.

 

Друга области, в която споразумението за свободна търговия ще срещне силна съпротива, е контролът над информацията през граница. Това е от изключително голямо значение за компании като Google, Facebook и Amazon. От сега е ясно, че страни като Франция или Германия ще се противопоставят на опитите за придобиване на неограничен достъп до лични данни, тъй като това е свързано с притеснения, касаещи сигурността.

 

САЩ ще спечели повече от падането на търговските бариери и защото благодарение на това той страната ще може да се приобщи към други световни сили като Германия, Франция, Великобритания и Италия в един пакт. Това ще й даде предимства в битката с другите супер сили от Азия и развиващия се свят.

 

Европейският съюз от своя страна е готов да вдигне търговските си бариери не само със САЩ, но и с други държави като Канада и Япония, с които също предстои да се започнат преговори.

 

Паралелно с преговорите с американците, от европейската общност продължават битката си с тях в Световната търговска организация. Там се води тежък процес заради държавната подкрепа, която правителството на САЩ оказа на Boing, който е най-големият американски износител. Американците се защитават с контраобвинение, че Европа е направила същото за конкурента Airbus. Разпалените дебати по този казус заплашват да разпалят трансатлантическа търговска война.