Поради спиране на плащанията по Оперативните програми има реална опасност от неизпълнение на сключените договори за строителство, съобщават от Камарата на строителите в България.

„Намираме се в разгара на строителния сезон, а сме принудени да спираме работа поради липса на оборотни средства за разплащане по извършени дейности. Особено критично е положението по Оперативна програма „Околна среда”, където са в ход изграждането на обекти за над 1 млрд. лв”, отбелязват представителите на бранша, цитирани от Агенция „Фокус”.

Според тях, неизпълнението на тези обекти в срок, предвид обстоятелствата че изтича програмният период, ще доведе до сериозни загуби за страната, както материални, така и социални. Само по Програмата за развитие на селските райони неизплатените от държавата суми са за над 748 млн. евро, от които над половината са задължения към строителните фирми.

„Нямаме повече резерви да кредитираме държавата и сме изправени пред реален фалит на много фирми, както и загуба на десетки хиляди работни места. Всички срокове и обещания от правителството вече изтекоха. Настояваме за незабавно възстановяване на плащанията от бюджета към нас, както и осигуряване финансирането на обектите, за които имаме сключени договори с общините и държавата. Обръщаме внимание, че отговорността за неизпълнението на договорите за милиарди левове, е персонална. Затова настояваме за действия от всички отговорни лица”, категорични са от Камарата на строителите в България.