През следващата година предстоят плащания за рекордните 2.6 тлрн. юана /427 млрд. долара/ по лихви и главници на изтичащи облигации на китайски компании, по данни на China International Capital, цитирани от Bloomberg.

 

Опасенията за неплатежоспособност вече водят до поскъпване на цените на дълга, което ще направи много по-трудно рефинансирането му. Доходността на китайските корпоративни облигации с рейтинг AAA и падеж след 10 години скочи с 89 базини пункта през изминалите 11 месеца, достигайки рекордните 6.23% на 27 ноември. За сравнение, средната доходност на книжата с такъв падеж и рейтинг в глобален мащаб е само 2.68%.

 

Народната банка на Китай вече обяви, че действа за ограничаване на прекомерната задлъжнялост, което също допринася за увеличаване на разходите за обслужване на дълга.

 

Според държавния бюлетин за китайските облигации, увеличението на лихвените нива може да доведе до "избухване на частична дългова криза".

 

Анализатори от Хонконг прогнозират висока вероятност от фирмени фалити през 2014 г. като политиката на централната банка за ограничаване на обема на лошите кредити ще доведе до прочистване на финансовата система и преструктуриране на икономиката.

 

Продажбите на облигации от китайските компании са паднали с 23%, до 1 570 милиарда юана през втората половина на тази година

 

Дружествата са отложили или спрели плащания по облигации за 96.10 милиарда юана през ноември, спрямо 29.8 милиарда юана през октомври.

 

В Китай не е имало фалити на публични дружества от 1997 г. насам, когато централната банка започна да регулира вътрешния дългов пазар, по данни на Moody Investors Service.

 

Експерти от Société Générale коментират, че китайските компании избегнаха вълната от неплатежоспособност през 2012 г. благодарение на намесата на държавата, но сега изглежда, че Пекин няма да се намесва и ще остави пазарът да свърши своето.