Емисиите въглероден диоксид в света може да нараснат с 43% в периода между 2012 и 2035 година, защото фосилните горива ще останат основен източник на енергия, а въглищата ще се върнат начело в списъка на най-употребяваните горива. Това заявява в ежегодния си доклад Организацията на страните износители на петрол, по-позната като картела ОПЕК.

Липсата на технология за улавяне и складиране на въглерод ще доведе до ръст на емисиите CO2, плаши ни ОПЕК. А агенция Bloomberg припомня заключението на климатичния панел на ООН, че емисиите парникови газове трябва да бъдат намалени с поне 50% до 2050 г. спрямо 1990 г., за да се ограничи затоплянето до 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната ера – и с това да се избегнат топлинни вълни, наводнения и бури.

На 28 ноември в Дърбан, Южна Африка, започва поредната среща на ООН за климата. Предишното споразумение за климата, протоколът от Киото, изтича през 2012 г. и няма нов механизъм, който да го замени, тъй като позициите на отделните държави силно се различават.

ОПЕК заключава, че в периода до 2035 г. първичното търсене на енергия в света може да нарасне с 51%. Фосилните горива ще продължат да дават огромната част – 82% от глобалната енергия. Нефтът ще остане още доста години енергиен източник номер едно, но към 2035 г. той ще бъде изпреварен от въглищата, които ще запазят сходен със сегашния си дял в енергийния микс на човечеството: около 29%.

Според картела, ако страните по света предприемат действия за борба с климатичните промени, търсенето на петрол ще спадне. Това, от своя страна, ще се отрази и на цените на петрола. Но така или иначе, фосилните горива в следващия четвърт ще останат основен източник на енергия в света според ОПЕК.

Картелът на петролните държави също така твърди, че емисиите на страните от развиващия се свят, които не са приели протокола от Киото /т.нар. страни извън Анекс 1/ през 2012 г. ще се изравнят с емисиите на развития свят, останал извън протокола Киото – страните от Анекс 1.

С други думи, Китай и компания скоро ще носят същата вина за промяната в климата както и САЩ и компания. А през 2035 г. развиващите се страни извън Киото протокола, начело с Китай, ще допринасят за 65% от глобалните емисии. Развитите страни извън Киото протокола ще отбележат някакъв напредък, като емитират с 2% по-малко през 2035 г. спрямо нивата от 1990 г.

Но ОПЕК иска специално да подчертае, че и пред 2035 г. на глава от населението развитият свят ще емитира 2.3 пъти повече въглероден диоксид от развиващия се.

Програмата на Европейския съюз е до 2020 г. да емитира с 20% по-малко по сравнение с 1990 г. САЩ предложи да намали емисиите си до 2020 г. със 17% спрямо 2005 г. Китай, който е най-големият замърсител в света, обещава да намали въглеродните си емисии до 2020 г. с 40 – 45% спрямо нивата през 2005 г.

Общо емисиите на развитите страни ще продължат да надхвърлят емисиите на развиващите се и според ОПЕК през 2035 г. богатите ще са отговорни за 61% от замърсяването на атмосферата след 1900 година.

Според друга актуална новина на Reuters, в САЩ щетите, свързани с промяната в климата възлизат на 14 млрд. долара през последното десетилетие. Това за разходите, свързани например с избухване на епидемии несвойствени за дадена климатична ширина болести /западно нилския вирус в Луизиана/, топлинни вълни /Калифорния/, пожари, урагани, замърсен въздух и други.

Тази акцентираща върху здравеопазването оценка е по-скоро консервативна, тъй като само от началото на годината 14-те най-големи климатични екстремни събития в САЩ са довели до щети за поне 14 млрд. долара.