Нов съвет на директорите, изплащане на дивиденти от цялата неразпределена печалба от предишни години и назначаването на контрольор – това е предложил като дребен акционер в "Булгартабак холдинг" Едоардо Миролио.

Неговото дружество "Е. Миролио финанс" притежава 7.22% от капитала на холдинга към 12 май 2014 г. и е представило тези предложения за включване в дневния ред на предстоящото общо събрание на холдинга, насрочено за 30 юни.

"Е. Миролио финанс" настоява за пълна смяна в ръководството на холдинга с три нови лица без опит в сектора.

Зад исканията на миноритарния акционер стои много по-едър сюжет: според различни източници на "Капитал" доскорошният тандем Цветан Василев - Делян Пеевски, който контролираше цигарения холдинг, се е разделил и сега дружеството е в орбитата на депутата от ДПС. През събранието пък Василев, който е правил и други сделки с Миролио, иска да си върне ръководството.

Предложенията съвпадат по време с активизирането на прокуратурата срещу Корпоративна търговска банка (КТБ) и основния й собственик Цветан Василев.

10.99лв. на акция е търсеният дивидент от малкия акционер в компанията. Опитът на Миролио за тотална смяна на управлението обаче засега претърпява неуспех, защото "Булгартабак" го е оспорил и след решение на Софийския градски съд и съдия Румяна Ченалова предложенията му няма да се гласуват.

Първоначалният дневен ред е като за нормално годишно събрание, т.е. одобрение на отчети и разпределение на печалбата (да не се дава диведент). Миролио обаче предлага акционерите да получат натрупаната до момента и неразпределена печалба. Тя възлиза на 81 млн. лв., т.е. по около 10.99 лв. брутен дивидент на акция. Миналата година "Булгартабак" отдели близо 70 млн. лв. като дивидент, или по 9.46 лв. брутно на акция.

Миноритарният акционер настоява да се назначи за контрольор и дружеството "Финансово консултиране". Компанията се свързва индиректно с Цветан Василев. Регистрирана е на столичния адрес "Хубча" 8, където има още много фирми в орбитата на банкера, а се управлява и от Бисер Лазов, който участва още в управлението на "Петрол" (пак под контрола на КТБ), ПФК "Ботев", "Бромак телеком финанс" (собственост на Василев през "Бромак") и др.

Интересни са трите му кандидатури за нови членове на борда - "Е. Миролио финанс" иска сегашните управляващи – Венцислав Чолаков, Миглена Христова и Радослав Рахнев, да бъдат освободени. На тяхно място акционерът предлага специалиста по тръбопроводи Цветан Чорбов, доскорошния началник на службата КОС в МВР Божидар Василев и 24-годишния Петър Киряков, син на един от директорите в "Понс холдинг". Нито един от тях няма опит в производството или търговията с тютюн и цигари освен Киряков донякъде – той е работил в "Понс комерс", която се занимава с търговия и дистрибуция на хранителни стоки и управление на ресторанти. Предложението на миноритарния акционер е изпълнителният член на борда да получава по 10 хил. лв. месечно възнаграждение, а останалите – по 5 хил. лв.

Според биографията на Божидар Василев той е завършил Военното училище "Васил Левски" във Велико Търново през 1976 г., със специалност за тактическа подготовка за водене на бой, физическа издържливост и бойни умения, както и с изучаване на турски език, става ясно от биографията му, публикувана в Търговския регистър с предложението на "Е. Миролио финанс". Цялата последваща специализация и подготовка на Василев е свързана с отбраната – борба с тероризма, оръжия за масово унищожаване. До 1992 г. е работил в структурите на Министерството на отбраната, а след това постъпва в МВР – София, където се издига до началник-отдел в Главна дирекция "Национална полиция". Там Василев е отговарял за контрола над общоопасни средства, частната и сигналната охранителна дейност. Василев е напуснал полицията след 14 март тази година и няма данни да е работил друго досега. Според фирмените регистри той няма участие в никакви фирми освен в националното сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България".

С най-дълга професионална биография сред кандидатите е Цветан Чорбов, който е представен като "Консултант по тръбопроводи", работил в България, Близкия изток, Южна Америка, Китай, Русия и САЩ, живеещ в Хюстън, Тексас. Целият му опит е свързан с проучвания, проекти и строителство на газопроводи, нефтопроводи, съоръжения за минната индустрия, а кариерата му е започнала в българската "Газстроймонтаж" през 1972 г., където е работил по проекти в Ирак и Сирия. Чорбов не е посочил телефон за контакт.

Най-младият предложен член на борда – Петър Киряков, е започнал професионалният си път през юни миналата година, когато става управител на "Понс комерс" и "Етно" - и двете са от структурата на "Понс холдинг". Дружества на холдинга печелят много държавни поръчки през последните години, включително за част от строителството на оградата срещу бежанци с Турция. Холдингът има доста финансови проблеми, негови компании имат наложени запори, някои от имотите им се продаваха от съдебни изпълнители заради просрочени дългове. "Понс холдинг" и негови компании активно се кредитират от ББР.

Ръководството на холдинга може да бъде сменено само ако мажоритарният собственик не гласува. Това е възможно, когато няма отправено задължителното търгово предложение към миноритарните акционери. В такава ситуация е "Булгартабак" след смяната на собствеността през пролетта, но засега регулаторът не е предприел действия.

Предложените промени от "Е. Миролио финанс" явно показват сериозни разногласия между акционери в "Булгартабак" и лицата, държащи контрола в холдинга. Още повече че ден след исканията на Миролио мениджмънтът на холдинга пусна молба до Софийския градски съд предложенията да не бъдат вписвани от Агенцията по вписванията. Съдия Румяна Ченалова уважи молбата и постанови те да не се вписват. Така тe няма да се разглеждат на общото събрание. Ако някой малък акционер с поне 5% от капитала иска все пак нещо от предложенията да се разгледа на събранието, ще трябва пак да опита вкарването им в дневния ред.

Изводът обаче е ясен. В "Булгартабак" тече прегрупиране на силите. Засега надделява силата на Пеевски спрямо Василев.