Макар да отстъпва в последните месеци на Ирландия по медийно присъствие, един друг атлантически остров с близко име продължава да търси изходен път от кризата. Исландия е решила да опрости значителна част от ипотечните кредити на своите граждани, разбра се в материал публикуван в Bloomberg днес. Решението е започнало да се оформя в главите на исландските лидери още миналия месец, след поредния граждански протест пред парламента.

Международният валутен фонд още не може да прецени каква оценка да даде на подобен ход и в днешно изявление Фондът твърди, че му е нужно повече време да прецени финансовия ефект от опростяването на 15.5% от ипотечните кредити на гражданите на страната. Решението ще бъде подложено за гласуване от членовете на управителния борд на Фонда „в края на 2010 г. и началото на 2011 г.“

След като екип от икономически експерти разработи план с 11 предложения за облекчаване положението на исландските домакинства, включително и опрощаване на част от ипотеките, депутатите и банкерите в островната държава с население 300 хиляди души започнаха активни консултации. МВФ обаче има крайната дума, тъй като ръководи стабилизационния план на стойност 4.6 млрд. долара.

Предложението за опростяване на ипотеки всъщност представлява не повече от идея за ограничаване на размера на ипотеката до 110 % от стойността на жилището – или като алтернатива постепенна редукция на дълга до 90% от стойността на заложения актив. Освен това Рейкявик обмисля да поеме управлението на лошите кредити /без ипотеките от държавния Фонд за финансиране на жилищата/ и да обезцени част от тях посредством арбитраж.

Премиер на Исландия е Йохана Сигурдардотир от Социалдемократическата партия, която ръководи правителство на левицата и зелените. Тя се стреми на първо място да облекчи състоянието на домакинствата, които миналата година загубиха средно 20% от разполагаемите си доходи. Опасност да загубят имота си, тъй като размерът на ипотеката надминава стойността на дома, има за 39% от исландските домакинства.

В страната е в сила пет месечен мораториум над насилственото изземване на имоти заради неплащане по ипотеки. Предвижда се и законопроект, позволяващ на банкрутиралите домакинства да се освободят от данъчното бреме след две години. През юни беше забранено отпускането на кредити в чужда валута – което според МВФ ще има само ограничен ефект върху банковия капитал.

Преди две години невероятната спекулация на исландските банки вкара икономиката на страната в тежко положение. Банките бяха национализирани, част от задълженията преструктурирани, но все още има да се плащат дългове в размер на 86 млрд. долара.