След три години на спад на строителната продукция в България, изглежда, че секторът е на път да върне към растеж от 2.9% през 2012 г.

Прогнозата е на Buildecon, като според компанията, предлагаща информация и консултации, най-силен растеж ще има в гражданското строителство, където се очаква продукцията да нарасне с 4.9% през следващата година. Очакванията за тази година са за растеж със същия темп, който идва от големите инфраструктурни проекти, осъществявани от държавата.

Всъщност, реалното възстановяване през 2012 г. вероятно ще дойде от изграждането на нежилищни сгради, което ще се върне до пределните нива на растеж, след като се сви драстично през последните три години.

Очаква се ръст на строителството на нежилищни сгради с 11% през 2012 г, след спад с 13.4% спад в продукцията през тази година.

Междувременно ръстът на жилищното строителство ще достигне 0.6% през следващата година, в сравнение с очакван растеж от 1.2% за 2011 г, но след срив с 21.1% през 2010 г.

"В периода от 2012 г. до 2013 г., гражданското строителство вероятно ще компенсира спада на другите два сектора, с оглед на това, че за тези две години правителството планира най-високите нива усвояване на европейските фондове", коментират от Buildecon, добавяйки, че големите инфраструктурни проекти повишават перспективите за отрасъла като цяло.

Програмите на ЕС са най-вече насочени към финансиране на транспортната инфраструктура, проекти за опазване на околната среда в България, и развитието на транспорта и енергетиката.