Българската икономика ще нарасне с 1.4% през 2013 г. и с 2% през 2014 г., показва публикуваната днес прогноза на Европейската комисия.

Основните двигатели на растежа на брутния вътрешен продукт ще бъдат вътрешното търсене, инвестициите в публичния сектор и енергийната индустрия.

Като резултат от ускоряването на темпа на растеж, ЕК очаква повишаване на хармонизираната по методологията на Евростат инфлация от 2.4% през 2012 г., до 2.6% през тази и 2.7% през следващата година.

Износът ще продължи да има негативен ефект върху растежа на икономиката, заради рецесията в еврозоната.

Фискалният дефицит ще се увеличи от 1% от БВП през 2012 г, до 1.3% от БВП през 2014 г. Най-значителният разход в хазната за 2013 г. е свързан с увеличаването на пенсиите със средно 9.3% от 1 април.

Според ЕК вътрешното търсене ще бъде подкрепено от стабилна цялостна икономическа среда в страната и сравнително силните публични финанси, които ще запазят доверието на потребителите. Нещо повече, кредитирането ще започне, макар и бавно, да нараства, заради спада на лихвите по заемите и депозитите. Това ще доведе и до увеличаване на инвестициите.

Очакванията за българския външен дълг са за спад 17.1% от БВП през 2013 г. спрямо 18.9% през миналата година, което ще се дължи най-вече на липсата на планирани нови заеми от международните пазари.

Трябва да е ясно, че анализът на ЕК предхожда последните събития в България и не отчита ефекта на политическата криза върху икономическото развитие на страната.