САЩ поставят Унгария под огромен натиск, заяви унгарският премиер Виктор Орбан в германския град Мюнхен след среща с премиера на Баварската провинция Хорст Зеехофер.

Връзките на Унгария с Русия "станаха част от въпросите на геополитиката, военната политика и политиката на сигурността".

Американският Държавен департамент миналия месец заради подозрения в корупция наложи забрана за влизане на територията на САЩ на 6-ма влиятелни унгарски граждани, сред които и директорът на данъчната администрация.

През септември американският президент Барак Обама отправи критики към Унгария на тормоз над гражданските организации.

Според Орбан САЩ гледат на унгарската подкрепа за газопровода "Южен поток" като на "сближаване с Русия", също както и на модернизирането на единствената атомна централа в страната от руската компания "Росатом".

"Не искаме да се сближаваме с никого и нямаме намерение да се отдалечаваме от никого. Ние не следваме проруска политика, а проунгарска", категоричен е Орбан.

Според него разширението на атомната централа е "единственият възможен начин за намаляване на зависимостта от чужди енергийни източници" и че "евтината енергия е ключът към засилването на конкурентоспособността на Унгария".

Той също така защити проекта "Южен поток" с думите, че това е "брат близнак на "Северен поток", доставящ руски газ до Северна Германия, като заобикаля Украйна.