Насърчаването на търговията и инвестициите между България и Италия беше един от акцентите в разговора на министър-председателя Пламен Орешарски с председателя на Уникредит Джузепе Вита, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът се срещна днес в Министерския съвет с Вита по повод 50-годишнината на банковата институция. 

"Радваме се, че банката се развива добре", отбеляза министър-председателят. Той добави, че като цяло Европа е малко по- добре икономически, но предстои обаче още много работа за възстановяване на икономиката и банките заемат важна роля в този процес. 

Според премиера Орешарски банките могат да бъдат и по- активни по отношение на усвояването на европейските средства, не само при предфинансирането. 

"Италия е много важен партньор за нас", добави министър-председателят и отбеляза срещата си вчера с италианския премиер Матео Ренци в Рим.

"Удовлетворени сме от присъствието си в България", заяви г-н Джузепе Вита. Той подчерта, че Уникредит развива дейност в различни държави като Германия, Полша, Турция, Япония. 

"Можем да подпомогнем експорта от България, както и да съдействаме за вноса към България", отбеляза г-н Вита. Той обърна внимание, че предстои посещение на италиански инвеститори от Конфиндустрията в България, които ще могат на място да се запознаят с възможностите в страната ни. 

Наред с това председателят на Уникредит подчерта, че има клиенти, които проявяват интерес за инвестиции в Източна Европа в сферата на земеделието, енергетиката, комуналните услуги и минното дело.