Следващият мандат ще бъде много труден, убеден съм обаче, че ако още в началото се направят благоразумни политики в края на следващия мандат ще усетим подобрение.

Това каза пред Нова телевизия бившият финансов министър Пламен Орешарски, който беше посочен от лидера на БСП като бъдещ кандидат за премиерския стол.

Икономическата ситуация днес е сравнително най-неблагоприятна за последните 23 години, заяви Орешарски и продължи: Вярно е, че 1996 - 1997 година имахме много драматична локална криза – фалити на банки, шокова девалвация и обезценяване на спестявания, но тогава имаше резерви, държавата беше собственик на 80-85% от активите и много бързо се върнахме към финансова стабилност. Сега ситуацията е точно обратна. Ние сме в ситуация, в която инерцията в икономиката ще продължи да ни тегли надолу, ако не се вземат спешни мерки за насърчаване на предприемчивостта, каза бившият финансист номер едно.

Ние средноевропейски доходи няма да стигнем до края на този, а може би и следващия мандат – това е твърде амбициозна цел, каза Орешарски. Големият проблем в момента е отсъствието на перспектива. Хората не могат да забогатеят, нямаме магическа пръчка, но трябва да направим така, че да гледат напред, допълни той.

През октомври 2008 година, две седмици след фалита на "Лемън брадърс", бяха изготвени първите антикризисни мерки. Тогава светът се чудеше какво да прави. Най-важната мярка тогава беше капитализиране на Банката за развитие, защото още тогава можеше да се очаква, че заразата, която тръгва от САЩ ще удари първо банковите кредити. Така през Банката за развитие щяхме да дадем коридор за малкия и среден бизнес, припомни Орешарски и опроверга обвинението на ГЕРБ, че финансист, който не предвидил кризата щял да става премиер.

Аз възприемам себе си като кадър на УНСС, отвърна Орешарски и припомни за работата си като заместник-министър в правителство на СДС. От 2003 година напуснах и тогава заявих, че повече политическа кариера няма да правя. През 2005 година не можах да издържа на изкушението в професионален план и приех да бъда финансов министър по предложение на БСП в доминирано от БСП правителство.

За четири години като финансов министър се стремях да мотивирам своите действия единствено с професионални мотиви. До 2008 година отнесох много критики за това, че се натрупва фискален резерв – кой ли не искаше да го харчи този фискален резерв, имаше стачки. Тогава никой не искаше да слуша, че в период на добри времена трябва да се натрупва резерв, защото добрите времена не продължават вечно, обясни Пламен Орешарски.

На въпрос за строителството на АЕЦ "Белене" Орешарски каза: Хубаво щеше да е АЕЦ "Белене" да беше построен още в началото на 90-те години, хубаво беше, макар и със закъснение, че се стартира в началото на този век. Все още не е късно, но колкото повече го забавяме неговата цена ще става по-голяма. Тоест, въпрос на разчети и ако те са благоприятни, централата може да се строи.

Плоският данък у нас е много общ термин, коментира Орешарски другата тема. У нас той се състои от два компонента – 10% корпоративен и 10% върху доходите на физическите лица. Плоският данък работеше добре в добрите времена дори при корпоративната ставка имахме феноменален успех.

Пламен Орешарски е категоричен, че няма да се върне като член на нито една партия.