Пламен Орешарски заяви, че не вижда "причина за смяна на правителството, ако администрацията работи в интерес на хората." Така премиерът коментира пред Bloomberg сблъсъците между полицията и демонстрантите пред парламента вчера.

Според Орешарски, икономиката може да нарасне с 1.5 до 2 на сто през следващата година, с чуждестранни инвестиции за над 2 млрд. евро, като има "значителен инвеститорски интерес" в туризма, машиностроенето и инфраструктурата.

Европейската комисия обаче прогнозира 1.5% ръст на българския брутен вътрешен продукт, след повишение с 0.5% през тази година. За третото тримесечие икономиката бележи растеж от едва 0.2%, след спад с 0.1% за предходните три месеца.

Орешарски коментира, че понижението на БВП за второто тримесечие е резултат от политическата нестабилност в България и икономическите проблеми на Европейския съюз, които са се отразили негативно на износа.

"Най-голямото предизвикателство пред нас е да ускорим възстановяването на икономиката", смята премиерът. "Колкото по-скоро успеем да стимулираме икономическия растеж, който ще помогне за повишаване на доходите и стандарта на живот на хората, толкова по дълъг ще е хоризонтът на правителството. Ние работим с обичайната перспектива за четиригодишен мандат."

България планира да излезе на международните пазари на облигации през следващата година, за да изплати дълг с настъпващ падеж, обясни пред Bloomberg Орешарски.

Правителството планира да набере около 1 милиард евро с емисия еврооблигации.

Предвиденият през тази година синдикиран заем от германски банки по схемата Schuldschein, в размер на 360 млн. евро, ще бъде осъществен до края на месеца.

Доходността на деноминираните в евро облигации на България с падеж през 2017 г. намаля с един базисен пункт до 2.035% вчера. Цената на застраховането на дълга на страната срещу неплащане или т. нар. кредитни суапове, се понижава с 56 базисни пункта до 119 пункта.

България търси външни заеми, за да изплати 1.1 млрд. долара, дължими към 15 януари. Правителството също така планира да продаде облигации на вътрешния пазар на стойност 750 млн. евро за финансиране на бюджетния дефицит през следващата година, заяви премиерът пред Bloomberg.

Освен това през следващата година изтичат вътрешни облигации на стойност около 1 млрд. лв.

Администрация Орешарски обмисля дали да възобнови изграждането на 2000-мегаватовата атомна електроцентрала в Белене на р. Дунав от руската Росатом. Стойността на проекта е около 10 милиарда евро. Предишният премиер Бойко Борисов го анулира поради липса на средства и инвеститори.

"Ние анализираме дългосрочните нужди от електроенергия в България и региона, както и възможностите за привличане на стратегически западен инвеститор", посочва Орешарски. "В страната няма средства за изграждане на тази централа."