Продължавам да мисля, че схемата за затваряне на банката КТБ е най-скъпа от всички останали варианти. Това казва премиерът Пламен Орешарски в интервю за "Стандарт".

"Винаги е по-добре да се съхрани една банка със систематично значение, вместо същата да се затвори. Ще ви върна към 2008 г., когато американският финансов министър Хенри Полсън отказа да подкрепи финансовия гигант "Лемън Брадърс" с аргументи от сферата на моралния хазарт, каквито чуваме и сега. Резултатът бе катастрофа не само за американската финансова система. Заразата се разпространи в целия свят. Цената бе десетки пъти по-висока от усилието да се подкрепи изпадналата в затруднение банка", казва още Орешарски. „Разбира се, КТБ е далеч по-скромна банка и не би оказала такъв разрушителен ефект на българската финансова система. Мисля обаче, че цената на затварянето й ще бъде по-висока в сравнение с изготвените и неприети схеми, при които жизнената част от банката продължава да работи с подкрепата на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и правителството".

"Общественият дебат обаче умело бе насочен към по-големите депозитори и длъжници на банката. Това няма отношение към вариантите за спасяване или затваряне на банката. Виновните, които и да са те, трябва да бъдат санкционирани, независимо дали банката получава или не подкрепа. Продължавам да мисля, че схемата за затваряне на банката е най-скъпа от всички останали варианти", подчертава премиерът.

Според него фискалното изпълнение за първото полугодие не предполага актуализация на бюджета: "Рискове до края на годината има, но те са управляеми. Очаквам по-добро изпълнение на приходите през второто полугодие заради въведеното обратно начисляване на ДДС и влизащия в ритъм мобилен фискален контрол, въведен от началото на тази година. Налични са и определени буфери в разходната част. Отчитайки обаче сложната политическа ситуация, постигнатото съгласие по темата между политическите сили и предстоящата смяна на две правителства, едното от които ще работи без парламент, предложихме вариант на актуализация на бюджета, засилващ буферите, за да не създаваме още напрежение. За подобен подход говорихме на политическите консултации при президента".

Орешарски заяви, че за година и два месеца не е чул смислени коментари върху политики, мерки и инструменти, а само това кой къде е назначен.

„Дебатът се фокусира до това кой, а не как трябва да управлява", казва Орешарски и съобщава, че няма да участва в предстоящите избори.

На въпроса дали е оптимист за бъдещето на страната и дали предстои стабилен период Пламен Орешарски казва следното:

„В средно- и по-дългосрочен хоризонт съм оптимист. В обозрима перспектива се притеснявам от самоцелното политическо противопоставяне, което забавя развитието на страната".