Премиерът Пламен Орешарски подаде оставка точно в деня, който наскоро обяви за най-подходящ за оттеглянето на правителството - 23 юли.

В деловодството на Народното събрание в 17.59 ч. - секунди преди края на работния ден, е била депозирана оставката на оглавяваното от министър-председателя на Република България Пламен Орешарски правителство.

Предстои оставката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание и да бъде подложена на гласуване в пленарната зала от народните представители, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Председателят на парламента Михаил Миков коментира на излизане от сградата на Народното събрание около 21.00 часа тази вечер, че в четвъртък сутринта очаква всички политически сили да дойдат в Народното събрание и да бъде гледан проектът за решение за оставката на кабинета.

По думите му е реалистичен вариантът оставката да бъде гледане утре, но съществува и вероятността това да се случи в петък.

С бурна радост бе посрещната новината за оставката на кабинета „Орешарски" от протестиращите, които за 405 ден излязоха на площад „Независимост", за да изразят недоволството си от управлението на страната. Част от тях символично чупеха орехи в знак на края на правителството на Орешарски.

Чуха се възгласи: „Честито"; „Оставка" и „Затвор". Някои от протестиращите носеха и шампанско, което отвориха в знак на радост.