Президентът Росен Плевнелиев изненадващо се присъедини към ГЕРБ с наложеното от него вето, отново с икономически неиздържани и политически пристрастни аргументи, повтарящи тези на опозицията. Така премиерът Пламен Орешарски коментира наложеното частично вето върху актуализацията на бюджета в съобщение, разпространено от правителствената пресслужба.

„Така държавният глава грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действния, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения и политически живот", категоричен е Орешарски.

Той припомня, че още през февруари ГЕРБ се е отрекла като партия от политиката, водена от Симеон Дянков, доказателство за което е неговото освобождаване от поста вицепремиер и министър на финансите. „Половин година по-късно представители на същата партия, вече като парламентарна опозиция, заеха обратна позиция, като настояха новото правителство да продължи да изпълнява бюджета, съставен от Дянков, т.е. да продължи неговите фискални политики, критикувани по-рано от самите тях", коментира Орешарски.

По думите му наложеното от президента вето възпрепятства набелязаните корекции във фискалната политика. Дори при евентуалното му отхвърляне от страна на НС остава ефект на забавянето на тези корекции с неблагоприятни последици върху цялото социално-икономическо развитие на страната.

„Въпреки очевидната липса на диалогичност в поведението на президента, правителството запазва своето уважение към президентската институция и ще продължи да се стреми към постигане на съгласие между двете институции в интерес на българските граждани", се казва още в изявлението на Пламен Орешарски.

В него той мотивира и актуализацията на бюджета с вече многократно изложените детайли. Орешарски допълва, че правителството започва поредица от консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации, със синдикати и др. относно фискалната политика и актуализацията на бюджета за 2013 г.