Едната възможност за повишаване на приходите в хазната е увеличаването на събираемостта на данъците. Това коментира бившият финансов министър Пламен Орешарски в предаването „Седмицата” по Дарик.

По думите му от данните, заложени в бюджета за догодина, може да се направи изводът, че сивата икономика се е увеличила и че се крият данъци в много по-голяма степен от периода на предишното управление.

„Данъци винаги ще се крият, сега те се крият по всички възможни начини, като особено видимо е това при цигарите, но трябва да се направят стъпки за увеличаване на събираемостта”, зави бившият финансов министър. По думите му другият възможен източник на приходи са европарите. Третата възможност за приходи са заемите.

Според Орешарски бюджетът за 2012 година не е добре балансиран, приходите в него не отговарят на възможностите, а разходите се задържат на същото равнище и опозицията няма как да го подкрепи: „Няма да подкрепим целия бюджет, защото считаме, че бюджетът за следващата година не е добре балансиран. На първо място, той не е обвързан с макрорамката, приходите не отговарят на възможните, разходите се задържат на същото равнище, финансирането отново предвижда намаляване на резервите и в частност за следващата година повече увеличение на дълга. Ние не виждаме нещо, за което да се захванем и да похвалим правителството”.

На въпрос дали ако беше финансов министър, щеше да вземе заем, Орешарски отговори: „По стечение на обстоятелствата мразя този източник на финансиране и то по обясними причини. Отговарял съм за дълга в най трудните периоди през 90-те години, когато България беше силно дългово обременена страна. Тъй като добре знам урока, че задлъжняването винаги е примамливо, докато ползваш ресурси, и отвратително, когато трябва да ги изплащаш, не бих препоръчал на никого да злоупотребява със заем”.

Увеличаването на възрастта за пенсиониране се прави не за да се спестят пари, а за да се даде малка надбавка на получаващите най-ниски пенсии, смята бившият финансов министър. Според него по-скоро трябва да се търсят начини за насърчаване на работниците да не излизат в пенсия, а сами, доброволно, да доработват за по-висока пенсия. „Вече се превръща в традиция на сегашните управляващи да са доста постни на цели политики, за разлика от последните 10 -12 години, когато във всеки отделен бюджет винаги е имало някакви характерни особености. Между 1997 и 2001 година, например, имаше смисъл изговарянето на термина „финансова стабилизация”. И сега това е важно, но не е достатъчно”, коментира още Пламен Орешарски. Няма резултати нито в усвояването на еврофондовете, нито по отношение на политиката на доходите, допълни той.