По отношение на КТБ случаят е доста различен, очаквам докладите на одиторите. Предварителните данни показват доста по-различна структура на банката, отколкото на останалите, заяви днес премиерът Пламен Орешарски.

 

През последните два дни бяхме свидетели на много спасители на банковата система, в това число и в средите на тези, които предишната седмица усърдно я дестабилизираха. Понастоящем няма изтичане на ликвидност от нито една банка. Ние постоянно наблюдаваме този процес, категоричен е Орешарски.

 

Той допълни, че буферът, който Министерството на финансите осигури, или по-скоро първия транш на буфера около 1.2 млрд. лева, е неизразходван, така че доверието е възстановено и в това се състои успокояването. Банките още веднъж доказаха, че са достатъчно ликвидни и всичко, което сме твърдели през последните години е така. Своеобразният стрес-тест, на който бяхме свидетели миналата седмица, показа, че банките издържаха със собствени ресурси, а буферът е допълнителна гаранция, че всички по-нататъшни опити за дестабилизация няма как да успеят при тези параметри, с които в момента разполага банковата система.

 

Според Орешарски всеки може да направи справка по медиите от края на предната седмица и да идентифицира ясно истинските подбудители на паника сред населението, относно банките.

 

По думите на премиера няма предпоставки за актуализация нито на централния бюджет, нито на бюджетите на отделните негови звена към този момент. Има достатъчно възможности НЗОК да затегне финансовия контрол върху изразходването и да финишира с минимален дефицит, както го е правила предходни години.

 

Единственото, което малко се притеснявам, е дали ще има кворум, когато си подам оставката. Ще избера момент към края на месеца, когато парламентът осигури кворум, посочи Орешарски.