Кабинетът на Пламен Орешарски завеща министерства с високи дългове и изпреварващи разходи.

 

Служебният кабинет получава в наследство от правителството на Пламен Орешарски министерства с нараснали просрочени задължения и разходи над планираното, пише "Сега".

 

В края на юни 2014 г. просрочените задължения на министерствата са в размер на 295.82 млн. лв., при 225.59 млн. лв. за същия период на миналата година. За половин година хазната е похарчила 15.2 млрд. лева, което прави скорост от 2.5 млрд. лева месечно, като разходите на част от министерствата надхвърлят 50% от планираното. На този фон за пореден път се обещават извънредни приходи от 1 млрд. лв., които трябва да дойдат до края на годината.

Това става ясно от отчета на правителството на Орешарски за финансовото състояние на държавата към края на полугодието.

Данните за просрочените задължения на министерствата са показателни, че обявеният от кабинета приоритет "държавата - редовен платец" е останал само на хартия. Нарастването на просрочените задължения е отчетено на фона на доста щедра разходна политика на правителството в месеците преди вота. Този проблем остава хроничен и за общините, които отчитат 158.5 млн. лв. просрочени дългове - с едва 1.5 млн. лв. по-малко от м.г. Редовно се възстановява само ДДС.

Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи се очертават като ведомствата, изправени пред най-критична ситуация с бюджета. Към средата на годината Министерството на здравеопазването е преполовило заложените от парламента разходи за годината, тоест не е спазило ограничението да харчи 95% от парите си, за да има 5-процентен буфер. На последното заседание на парламента буферът бе увеличен на 10%, т.е. проблемите ще се задълбочават. Здравното министерство отчита и най-голям размер на просрочени задължения - 141.4 млн. лв., при 89.5 млн. лв. година по-рано. Повечето от дълговете са към болници. МВР е изразходвало към полугодието 53.1% от заложения бюджет, а събраните приходи са едва 30.1% от планираното.

И този документ бленува за извънредни приходи от 1 млрд. лв. по линия на борбата с контрабандата и данъчните измами. Те се обещават за втората половина на годината, а мерки, които би следвало да са обичайна практика като анализ на риска и обмен на информация, в отчета са представени като извънредн
и.