Известно време нещата изглеждаха така, сякаш премиерът на Япония Наото Кан ще поведе страната си по радикалния път на по-свободната търговия – коментира The Economist. Кан, както много други негови сънародници, са изпаднали в смут от упадъка на Япония – както в икономически план, така и като геополитическо влияние. Същевременно по-малкият съсед Южна Корея излиза напред, като търси споразумения за свободна търговия с все повече партньори; престижът на Корея расте.

Премиерът Кан се опита да върне Япония в играта. На срещата на АТИС /Азиатско – Тихоокеанското икономическо сътрудничество/, което се проведе миналата събота и неделя в Йокохама, той искаше да огласи на всеослушание намерението Япония да се присъедини към организацията за Транс – Тихоокеанско Партньорство. В момента ТТП има само четири члена: Бруней, Сингапур, Нова Зеландия и Чили. Но заявка за приемане са подали Австралия, Виетнам и САЩ, а и редица други страни в региона.

Но идеята се оказа неосъществима и както научаваме от електронния The Japan Times, точно както The Economist предрече седмица по-рано, Кан обяви „начало на консултации” за членство в ТПП, което на езика на далекоизточната политика не означава никак много.  

Причината тук, а и в редица други спорни решения, се крие в браншовата организация на японските фермери. Японските селскостопански кооперативи са могъщо фермерско лоби, което разполага с гласовете на около 100 депутати от Японската демократична партия – от която е и Наото Кан.

Японските фермери са привилегирована каста, които получават два пъти по-високи субсидии по сравнение с европейските им колеги и пет пъти повече от американските. Вносните мита върху бисерния ориз са 778%, а върху маслото 482%. И благодарение на всичките мита и други изкривявания на пазарния принцип, японците плащат два пъти по-висока цена за храните си, по изчисление на ОИСР.

Правителството се помъчи да получи подкрепата на фермерите в преговорите за свободна търговия, като се насочи специално към по-възрастните от тях. В тази връзка то искаше да трансформира субсидиите на цените на селскостопанската продукция в индивидуален гарантиран доход на фермера.

Но служителите в министерствата пропуснаха факта, че докато плащанията се получават от фермера, документалната работа се извършва от Селскостопанските кооперативи. Идеята за гарантиран доход ощетява посредника. И така кооперативите спряха реформата. По думите на министъра на външните работи Сеиджи Маехара, сега малък брой фермери държат цялата японска икономика като заложник.

Свидетели сме на поредния възход и падение на идея на Наото Кан – коментира The Economist. Той предложи данъкът върху консумацията да се увеличи до 10% от сегашните 5% - това доведе до поражение на Демократическата партия на изборите за законодателни органи. Правителството реши да покаже мускули пред Китай със задържане на риболовен траулер в спорни води – рейтингът му, вече микроскопичен, пропадна в бездната.

Японските индустриалци са ужасени от изгледа да бъдат изключени от търговските споразумения в Тихоокеанския регион и да предоставят разходните си предимства на корейците. В момента едва 17% от търговските обеми на Япония са по договори за свободна търговия, а в Корея делът достига 36%, който впрочем ще нарасне до 62%, когато Сеул завърши течащите преговори със САЩ и ЕС.

Ако Япония получеше членство в ТПП, ситуацията можеше да се промени. Членките на организацията се ангажират да намалят до нула митата в срок до 10 години. Дори Китай, който поставя тежки вносни мита на автомобилите, твърди, че иска да участва. Но дори и Китай не е достатъчна шпора за Япония да се освободи от контрола на фермерското лоби.

Заключението дава цитираният редакторски материал на The Japan Times. След срещата на 21 членки на АТИС в Йокохама и разговорите на Наото Кан с лидерите на САЩ, Китай и Русия, е станало ясно, че Япония продължава да среща трудности в търговската си политика и дипломация. Одобрението за кабинета на Кан е паднало още по-надолу. Срещата на АПЕК е била провал, тъй като Япония, председател и домакин, не е могла да изгради консенсус сред своите хора дали пазарите й трябва да се отворят.