Каква е причината американците да искат да започнат работа? Ако отговорът ви е: "Заради парите", ще сте само отчасти прави. Има още една причина, поради която те посягат към работата и тя е - за да получат здравна осигуровка.

 

Твърдението е на Рик Нюман, изразено в рубриката Daily Ticker на YahooFinance. Нюман представя резултат от социологическо проучване, което доказва, че реформата в здравеопазването, която президентът Барак Обама се готви да прокара, ще доведе до повече безработни, тъй като на практика ще даде по-лесен достъп до безплатно лечение.

 

Анализът започва с данни от Националното бюро за икономически изследвания, според което между 530 хил. и 940 хил. американци ще напуснат работните си места, след като законовата промяна, прокарана от президента Обама, влезе в сила на 1 януари 2014 година и те получат достъп до здравно обслужване. Подобни са изводите и на екип от трима изследователи, които споделят резултати от изследване на здравноосигурителната система в Тенеси след реформите през 1994 година. Тогава, подобно на поправките в националната стратегия на Обама, здравното обслужване става достъпно за по-широк кръг от хора.

 

Тогава се получава така, че от системата отпадат близо 170 хил. възрастни хора, които нямат деца. Това било близо 4% от населението на щата Тенеси. След като изгубили държавната гаранция за безплатно медицинско обслужване, много от тези хора започнали да търсят работа. Изследователския екип открил, че търсенията в Google от щата Тенеси по ключови думи "обяви за работа" нараснали чувствително, докато в останалите щати на Америка ситуацията си се запазвала без особени изменения. Две години след като промяната в системата на здравеопазване в Тенеси се променила, заетостта сред тази група от хора - възрастни, без деца - се увеличила с 5.7%, а до 2006 година ръстът в броя на хората от тази група с частна здравна осигуровка нараснал още по-чувствително.

 

С други думи загубата на субсидията за здравно осигуряване принудила хората да намеря работа и да започнат да се осигуряват сами. Точно обратното може да се случи с програмата на Обама. Тя предвижда всеки жител на страната на възраст под 65 години да бъде способен да получи осигуровка от публична борса, без да е необходимо да доказва доход. Изключение ще се прави само за онези, които имат високи доходи. Те ще плащат повече, за да бъдат осигурени. Хората на 65 години и над тази възраст така или иначе са осигурени от държавата.

 

В момента има 8.9 млн. американци, които печелят твърде много, за да се класират за държавната медицинска осигуровка и се осигуряват чрез работодател. Прогнозата на социолозите е, че 4.2 млн. от тези хора ще превключат от здравно осигуряване чрез работодател на здравно осигуряване от публично финансиран план. Заради отварянето на такава възможност 940 хил. души дори биха напуснали работа.

 

Някои от тях биха го сторили, защото са на възраст, близка до пенсиониране или съпрузи, които в момента работят само защото другият член на семейството не може да си позволи осигуровка.

 

Така въпросът, който се налага е дали благата, които някои хора ще получат, благодарение на реформата в здравеопазването на Обама, ще са съпоставими с цената, която други ще трябва да платят. Тя ще се появи под формата на нови такси, чрез които ще може да се субсидират здравните осигуровки на неработещите.