Според Българската търговско промишлена палата трябва да се уважат договореностите от 2010г. за осигурителните прагове за 2011г.

От БТПП настояват да не се допуска автоматично увеличение на минималния осигурителен доход, след повишението на минималната заплата, а където няма договореност, да се запазят сегашните нива или да се премине към намаление.

На 20 септември се състоя предпоследното заседание на Работната група към по договарянето на минималния осигурителен доход по икономически дейности за 2012г. по договарянето на осигурителните прагове.

Палтата настоява ако експертите от работната група установят, че има спад в резултатите на съответен икономически сектор. Това е пътят за осигуряване на устойчиво развитие на българската икономика.

От 80 икономически дейности, има сключени споразумения между работодателски и синдикални организации за 32. За 48 дейности няма споразумения, т.е. настоява се за запазване на осигурителните прагове от 2011г.

 

Споразумения няма по две причини - или няма синдикален партньор, или работодатели и синдикати са на коренно различни мнения, но и в двата случая промяна, особено към автоматично увеличение, както се направи през миналата година ще прати още фирми в сивия сектор, а работници в списъка на безработните.

 

От постигнатите споразумения средният индекс на нарастване на осигурителните прагове е 7.2 .

 

Най-висок ръст има при Националния браншови пчеларски съюз 20.3 %. Ръст от 14.4% е приет при хотелиерите, 11.4 % при растениевъдство, животновъдство и лов, 10.0 % при търговията с автомобили.

 

На заседанието представители на работодателите (КРИБ, БСК, Индустриалния капитал), поставиха въпроса дали този пчеларски съюз има правомощия да договаря такъв ръст за цялата икономическа дейност и за всички занимаващи се с пчеларство. Споразумението е подписано от г-н Пламен Иванов, от НБПС, и КНСБ.

 

На 27 септември предстои последното заседание, на което, според БТПП ще се направи пореден опит да бъде убедено Министерство на труда и социалната политика, да не налага административно увеличение на осигурителните прагове със 7.2 %.