Все още няма българска компания, чиито акции да се търгуват на Варшавската фондова борса, въпреки че това отдавна е възможно. Това стана ясно на провелата се днес среща на тема "Варшавската фондова борса – добра възможност за българските компании". В дискусията взеха участие представители на Варшавската фондова борса, Полския Централен депозитар, Българската фонодва борса, Централният депозитар, както и представители на публични и непублични български компании.

Според изпълнителния директор на Централния депозитар Иван Димов, договорът между УниКредит Булбанк и полския Централен депозитар за двойните листвания притеснява българските дружества. Причината е, че това ускъпява връзката - когато тя е през Уникредит Булбанк, банката определя комисионните, каза изпълнителният директор на Централен депозитар.

Все още няма сключен договор между Централния депозитар на България и Централния депозитар на Полша, въпреки че вече разполагаме със ситемата SWIFT, посочи Димов. Полският Централен депозитар не е пожелал да осъществи връзка с нашия, защото до този момент не е използвана тази система.

Димов изтъкна, че включването в системата SWIFT е поради големия интерес от страна на българските дружества да се листват на Вършавската фондова борса.

Той допълни, че разговорите с Централния депозитар на Полша са подновени. Днес двата депозитара ще проведат разговори и ще се реши дали връзката между тях ще се изгради. От Полския депозитар обаче се притесняват, че в договора с Уникредит има клаузи, които най-вероятно са наказателни, сподели Димов. Въпреки това се надяваме директната връзка да се реализира в кратки срокове, допълни той.

Листването на Варшавската фондова борса според родните анализатори дава големи възможности за родните компании. Капитализацията на полската борса в края на май тази година е 118.2 млрд. евро спрямо 77 млрд. евро на борсата във Виена, 33 млрд. евро в Прага, 21 млрд. евро в Будапеща, посочи Роберт Квиатковски, директор бизнес развитие във Варшавската фондова борса.