Веднага след като намерим решение на казуса КТБ и след като имаме правителство и сериозно мнозинство, ще проведа своите консултации с всички парламентарно представени политически сили, ще се оттегля и ще дам възможност да бъде избран друг управител на БНБ.

Това заяви пред депутатите от временната парламентарна комисия за КТБ управителят на централната банка Иван Искров. Въпросът за неговата оставка бе поставен от депутата от ГЕРБ Ивайло Московски.

"Нека не поставяме БНБ в хаос и в невъзможност да взема решения, призова Искров. Той заяви, че не е чиновник, както твърди Вежди Рашидов. Бил съм тук, носил съм отговорност, поканен съм да оглавя Централната банка и нямам никакво основание да се притеснявам от свършените задачи през всичките тези години", каза Искров.

Той подчерта, че е бил преизбран за управител на централната банка с конституционно мнозинство от всички партии.

"Умея да нося отговорност и имам чувство за дълг и достойнство", заяви Искров и добави, че първо иска да види стабилно мнозинство и решение на проблемите, преди да се оттегли.

"Изключително чувствителни са ЕЦБ и европейските банкови институции относно независимостта на централните банки, затова нека да спазваме европейското законодателство и да не се правят промени, свързани с независимостта на БНБ", призова Искров.

В отговор на твърдение на финансиста Стоян Александров, че няма достатъчно средства във Фонда за гарантиране на влоговете в банките Искров подчерта, че защитата на влоговете на гражданите е ангажимент на държавата и че държавата е длъжна, ако парите не са достатъчно, веднага да бъдат набавени. /БТА/