Оставки в ДКЕВР са поискани на Боян Боев, Лиляна Младенова, Еленко Божков. Това заяви след заседанието на Министерския съвет служебният енергиен министър Васил Щонов, цитиран от Агенция „Фокус”.

 

Ако зависеше от мен, бих поискал още оставки. Решенията и предложенията, които излизат от тази комисия са наработещи на този етап”, заяви Васил Щонов.


„Ако видите във всички сектори на правителството, ние се стараем да назначаваме експерти. Провели сме разговори, питали сме ги каква е тяхната визия. Как може да оставим ценовата политика да се управлява от дългосрочно мислене и хора, свързани с държавни компании в миналото, където е имало”, коментира Щонов.


Щонов подчерта, че в енергетиката има хора, на които трябва да им бъде забранено да се връщат в този сектор десет години.

 

Вицепремиерът Екатерина Захариева уточни, че решение за оставките на Боян Боев, Лиляна Младенова, Еленко Божков ще бъде взето в четвъртък. „Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че в писмо на ЕК да се посочва председателят поименно като пример за лошо политическо назначение, каза още Захариева и допълни, че регулатора прави политически изказвания, докато изказваният му се свеждат до регулация на пазара, така че да се осигурява баланс.

 

Ние сме в нарушение на „Третият енергиен пакет”, ако регулатора се изказва политически”, обясни Захариева.