От 1 август влизат в сила новият стандарт, според който ще се правят девет месни продукти. Сред тях са кюфтето, кебапчето, каймата, карначето и суровата наденица. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който първо откри изложение на щандове на български земеделски производители, а след това даде отчет за първата година от работата на ведомството. Министърът припомни за оставеното му тежко наследство, но каза, че под неговото управление се наблюдавал ръст на отпуснатите евросубсидии.

След като се похвали със свършеното през годината, като отбеляза реформата в министерството и борбата с корупцията, земеделският министър заяви, че започва „война срещу боклуците, които се предлагат на нашата трапеза”. Тежката война, която започнахме, за да изхвърлим боклуците, които се предлагат на нашата трапеза, които тровят нас и нашите деца”, каза министърът. От 1 август влиза стандартът, по който ще се правят кебапчетата и кюфтета и още седем продукта от месо. Те са групирани в пакет, наречен „Стара планина”, сигурно ще има и „Пирин”, и „Рила” и така нататък, но да започнем с основното.

От 1 август сигурно ще влезе в сила заповедта, с която, образно казано, ако някои използва името „кайма” или „кебапче”, да се знае, че съдържанието отговаря на този стандарт. Ако не отговоря и е извън стандарта, няма да се казва кебапче, обясни министърът.

Мирослав Найденов обясни, че от 1 септември ще заработи и единният стандарт за млечните продукти като сирене, кашкавал и кисело мляко. Очаква се скоро да бъде изработена и единна стратегия за безопасност на храните. И накрая министърът се зарече: Стриктен контрол и най-важното драконтовски мерки.

Земеделският министър Мирослав Найденов разказа, че за последната една година са влезли в сектора малко над 1 милиард лева. В същото време производители на биоземеделска продукция протестираха пред празен щанд заради забавените евросредства.