Алтернативният бюджет на левицата предлага увеличаване на минималната работна заплата на 270 лв. Това каза по време на брифинг в парламента, депутатът от ПГ на „Коалиция за България” Драгомир Стойнев. Стойнев заяви, че данните красноречиво говорят за увеличаваща се безработица 9,5% или 92 хил. души в сравнение с третото тримесечие на миналата година.

 „Това не е всичко, трябва да бъдат добавени и обезкуражените лица, които са над 220 000, тоест отиваме на нива на безработица над 16%”, посочи Стойнев. Той каза, че левицата предлага да се вдигне с 1% осигуровката за фонд „Безработица”. „Не случайно дефицитът в този фонд най-много се увеличава”, заяви той и обясни, че увеличаването с 1% ще донесе приходи над 180 млн. лв.

По отношение на доходите на възрастните хора, Стойнев бе категоричен, че не е нормално правителството да заявява, че няма да увеличава пенсиите. „В същото време се заявява, че България е единствената страна, в която няма да се намаляват пенсиите, само че една инфлация от 10% намалява покупателната способност на хората. Дефакто досега правителството е намалило с 10% пенсиите”, заяви Стойнев. Алтернативният бюджет предлага още увеличаване на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” с 0,2%.

Допълнителни 72 млн. лв. можем да осигурим, ако се изпълни така наречената пенсионна реформа. „Аз не разбирам защо ние - народните представители, които получаваме по 2400 лв. заплата да се осигуряваме на максималния осигурителен доход”, заяви той.

„Това е първото правителство от началото на прехода, което заявява, че няма да води политика за увеличаване на доходите. Това е скандално и това е първият министър на труда и на социалната политика, който се съгласява на замразяване на доходите”, заяви Стойнев.  Агенция Фокус